ORIENTACIJA

izsek ravne2

FACEBOOK STRAN >>

PRIJAVE >>

MTBO – Orientacija z gorskimi kolesi

Orientacija z gorskimi kolesi je šport, primeren za ljubitelje vožnje z gorskimi kolesi, rekreativce, tekmovalce, kot tudi za začetnike spoznavanja lepot vožnje izven urbanih naselij in natrpanih magistral.

Izvaja se lahko na različnih vrstah terenov, tekmovanja v šprintu se izvajajo tudi v urbanih predelih. Udeleženec prejme zemljevid minuto pred startom. Na zemljevidu so vrisane kontrolne točke, vrstni red je določen in obvezen (razlikuje se po kategorijah), pot med njimi pa si izbira vsak sam. Glavna – osnovna zahteva (za organizatorja) je veliko število poti, stez in cest, ki ponujajo tekmovalcu izziv pri izbiri optimalne poti. Start je namreč posamičen z razmikom ene do treh minut. Tekmovalci ne smejo zapuščati poti in stez ter cest, razen če ni to dogovorjeno in natančno označeno. Organizator pripravi različno zahtevne proge, tako po dolžini, kot po orientacijskem predznanju. Dovoljena je uporaba kompasa.

Oprema

Gorsko kolo
Tekmovalec naj uporablja robustno gorsko kolo. Iz varnostnih razlogov organizator pred tekmovanjem pregleda gorsko kolo.

Zaščitna čelada
Zaščitna čelada je za vsakega tekmovalca obvezna.
Karta (zemljevid)
Karta, ki jo pripravi organizator tekme je posebna karta za orientacijo z gorskimi kolesi (posebni simboli).

Kompas (neobvezen)
Kompas je pritrjen na tekmovalčevi roki ali na podstavek za karto.
Nosilec za karto (neobvezen)
Podstavek za karto je pritrjen na gorsko kolo, kar tekmovalcu omogoča pregled nad karto pri veliki hitrosti, brez nepotrebnega ustavljanja.

V okolici Grajskega parka na Ravnah se boste v okviru kolesarskega festivala lahko preizkusili v orientaciji z gorskimi kolesi (MTBO)
Kaj je MTBO?               http://www.orientacijska-zveza.si/id/13